Közeli gyűjtőpont:
A PROGRAMRÓL

SEM!

SÜTŐOLAJ BEGYŰJTÉSI PROGRAM

CSEPPET

CseppetSem! SÜTŐOLAJ BEGYŰJTÉSI PROGRAM

A Biotrans Kft. lakossági használt sütőolaj begyűjtési programot szervez az egész ország területén a „CseppetSem!” program részeként.

Bevezetésének oka az, hogy bár az elmúlt évtizedben történtek lépések a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag szelektív gyűjtésének elindítására, de a ritkásan kiépült rendszer alacsony hatásfokú, azt szinte csak a kiemelkedően környezettudatos polgárok veszik igénybe.

Ezért a „CseppetSem!” rendszer célja az, hogy minél több önkormányzat létesítsen a területén használt sütőolaj gyűjtő pontokat, hogy a lakosságnak minél kisebb erőfeszítésébe teljen az, hogy környezetbarát módon helyezze el ezt a hulladékot.

2020. szeptemberében indult a program, mely mára több mint 900 településen nagy sikerrel működik.

 • Telepítés

  A Biotrans Kft. az önkormányzat megrendelése esetén az önkormányzat által megjelölt helyszínre telepíti a 240 literes, kifejezetten használt sütőolaj begyűjtéséhez kialakított kukát, vagy a 800 literes online is figyelhető gyűjtőedényt.

 • Visszatérítés

  A „CseppetSem!” program a társadalmi felelősségvállalással a környezetvédelem mellett további előnyt is jelent a csatlakozó települések számára:

  a hasznosítást szervező Biotrans Kft. vállalja, hogy évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt minden hasznos kg után 25 Ft visszatérítést fizet valamely önkormányzat által kijelölt egyesületnek, alapítványnak, vagy az önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába.

  2022 első félévében majd 6.000.000 Ft visszatérítést tudtunk kifizetni a partnereink által megjelölt helyekre.

 • Példa

  Ha a kijelölt gyűjtőpont egy óvoda udvarán található, akkor lehet az óvoda alapítványa a kedvezményezett: ezzel a közösség is jobban ösztönözhető arra, hogy a gyűjtőket használni kezdje, és az alapítványok, egyesületek saját céljaikra fordíthatják az így befolyt bevételt.

 • További előnyök

  A rendszer további előnye, hogy a használt sütőolajat és sütőzsiradékot – több más rendszerrel ellentétben – nem önteni kell a gyűjtőedénybe, hanem eredeti csomagolásában, jól záródó mosószeres/öblítős flakonban kell behelyezni. A gyűjtők matricáján megtalálható minden tudnivaló a helyes használatukról …

  A cseppmentes leadási rendszer előnye miatt a befogadó intézmények kevésbé tartanak attól, hogy az anyag beszennyezi a gyűjtő környezetét, kiömlésveszély gyakorlatilag nincs. Mindemellett a rendszerünk előnye, hogy a hulladékot a gyűjtő cseréjével szállítjuk el az egyszerű ürítés helyett: a gyűjtőpontra minden alkalommal tisztított és fertőtlenített, új gyűjtő kerül.

 • Egyéb tudnivalók

  Kuka matricaA kukák matricáján megtalálható minden tudnivaló a gyűjtő helyes használatáról, és szükség esetén figyelemfelkeltő molinót is biztosítunk, melyen feltűntethetjük azt is, hogy az ott gyűlt sütőolaj mely alapítványt támogatja.

  A „CseppetSem!” program által nyújtott új, lakóhelyi szinten elérhető szolgáltatás nyomán közvetett gazdasági hatásokkal is számolni lehet:

  A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része eltűnik a csatornákból, így a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási és rongálódási aránya csökken.

  A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma – valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is.

  A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól.

  Összességében csökkenhet a csatornarend-szerekre és szennyvíztisztítók üzemeltetésére fordított összeg is.

  Az innováció nyomán egy teljesen új szelektív gyűjtési rendszer van kiépülőben, mely

  • a hálózatosság,
  • a leadható anyagok szélesebb köre,
  • a társadalmi felelősségvállalási program,
  • a könnyen szállítható edényzet,
  • és a közösségi médiában gyorsan terjedő híre

  miatt a lakosság körében nagyon népszerű.

  Több településen is előfordult, hogy a lakosság kezdeményezte a rendszer kialakítását az önkormányzatnál.

Társadalmi felelősségvállalással a környezetvédelem mellett!

Együttműködő partnereink

Biotrans
Alteo
MaVíz
CBA
Reál Élelmiszer
ÉRV Zrt.
Dunántúl Regionális Vízmű Zrt.
DMRV Zrt.
Zöldsáv Kft.
Budpest Vásárcsarnokai Kft.
TRV Zrt.