Green grass

Green grass

A Biotrans Kft. lakossági használt sütőolaj begyűjtési programot szervez az egész ország területén a „CseppetSem!” program részeként.

Bevezetésének oka az, hogy bár az elmúlt évtizedben történtek lépések a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag szelektív gyűjtésének elindítására, de a ritkásan kiépült rendszer alacsony hatásfokú, azt szinte csak a kiemelkedően környezettudatos polgárok veszik igénybe.

Ezért a „CseppetSem!” rendszer célja az, hogy minél több önkormányzat létesítsen a területén használt sütőolaj gyűjtő pontokat, hogy a lakosságnak minél kisebb erőfeszítésébe teljen az, hogy környezetbarát módon helyezze el ezt a hulladékot.
2020. szeptemberében indult a program, mely mára több mint 900 településen nagy sikerrel működik.

TELEPÍTÉS

A Biotrans Kft. az önkormányzat megrendelése esetén az önkormányzat által megjelölt helyszínre telepíti a 240 literes, kifejezetten használt sütőolaj begyűjtéséhez kialakított kukát, vagy a 800 literes online is figyelhető gyűjtőedényt.

VISSZATÉRÍTÉS

A „CseppetSem!” program a társadalmi felelősségvállalással a környezetvédelem mellett további előnyt is jelent a csatlakozó települések számára:
a hasznosítást szervező Biotrans Kft. vállalja, hogy évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt minden hasznos kg után 25 Ft visszatérítést fizet valamely önkormányzat által kijelölt egyesületnek, alapítványnak, vagy az önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába.

PÉLDA

Például, ha a kijelölt gyűjtőpont egy óvoda udvarán található, akkor lehet az óvoda alapítványa a kedvezményezett:
ezzel a közösség is jobban ösztönözhető arra, hogy a gyűjtőket használni kezdje, és az alapítványok, egyesületek saját céljaikra fordíthatják az így befolyt bevételt.

TOVÁBBI ELŐNYÖK

A rendszer további előnye, hogy a használt sütőolajat és sütőzsiradékot – több más rendszerrel ellentétben – nem önteni kell a gyűjtőedénybe, hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell behelyezni. (Nem jelent problémát ha az üveg összetörik, mert a tartalma a gyűjtőből akkor is kinyerhető.)

A cseppmentes leadási rendszer előnye miatt a befogadó intézmények kevésbé tartanak attól, hogy az anyag beszennyezi a gyűjtő környezetét, kiömlésveszély gyakorlatilag nincs. Mindemellett a rendszerünk előnye, hogy a hulladékot a gyűjtő cseréjével szállítjuk el az egyszerű ürítés helyett:
a gyűjtőpontra minden alkalommal tisztított és fertőtlenített, új gyűjtő kerül.

EGYÉB TUDNIVALÓK

A kukák matricáján megtalálható minden tudnivaló a gyűjtő helyes használatáról, és szükség esetén figyelemfelkeltő molinót is biztosítunk, melyen feltűntethetjük azt is, hogy az ott gyűlt sütőolaj mely alapítványt támogatja.

A „CseppetSem!” program által nyújtott új, lakóhelyi szinten elérhető szolgáltatás nyomán közvetett gazdasági hatásokkal is számolni lehet:

A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része eltűnik a csatornákból, így a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási és rongálódási aránya csökken.

A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma – valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is.

A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól.

Összességében csökkenhet a csatornarend-szerekre és szennyvíztisztítók üzemeltetésére fordított összeg is.

Az innováció nyomán egy teljesen új szelektív gyűjtési rendszer van kiépülőben, mely

  • a hálózatosság,
  • a leadható anyagok szélesebb köre,
  • a társadalmi felelősségvállalási program,
  • a könnyen szállítható edényzet,
  • és a közösségi médiában gyorsan terjedő híre

miatt a lakosság körében nagyon népszerű. Több településen is előfordult, hogy a lakosság kezdeményezte a rendszer kialakítását az önkormányzatnál.

100% MAGYAR TULAJDON

Büszkék vagyunk arra, hogy az alapításunk óta eltelt időben mindvégig saját erőforrásainkra támaszkodtunk, cégünk jelenleg is 100%-ban magyar tulajdonban van.